MUZIKOTERAPIA1.png

Музикотерапия

Много хора ползват музиката (успокояващата или друг вид музика), за да релаксират и станат по-оптимистични. Изследователите смятат, че музиката стимулира естественото състояние на тялото “да се чувства добре” органически. Като стимулиращ резултат се наблюдава подобряване на кръвообръщението, стабилизиране на кръвното налягане, пулса, дишането и стойката на тялото.

Музикотерапията се използва за излизане от определени състояния, като стрес и скръб, и за лечение на разстройства като депресия, тревожности, панически разстройства, аутизъм, заекване, хиперактивност и дефицит на внимание при децата и за диагностициране на психично-здравните нужди. Музикотерапията се приема и като психотерапевтичен подход, при който музиката и се прилага за целенасочено медитиране на връзката тяло-разум-емоция, в процеса на преживяване и осъзнаване, с цел зареждане с положителна емоция, подпомагане оздравяването, както и развитието на човека.

Всеки орган в нашето тяло вибрира по свой начин и енергията на този ритъм съвпада с определени звуци на музикални инструменти.

А когато работата му се наруши, той променя своя ритъм, честотата и силата на своите вибрации. Болното сърце е най-яркият пример за това. И за да се възстанови, на помощ идва музиката. Можем да включим в работа лечебната мощ на определен инструмент, от чийто вибрации душата има нужда и така постепенно тя влиза в синхрон. Музиката действа на психиката и емоциите и така лесно пренася човек от едно състояние в друго.

Често хората с високо кръвно, стенокардия  или  язва, не са наследили болестта с гените, а са я “извикали” сами, твърдят специалистите.

Те свързват някои болести с особености на характера, с отношението към околната среда, с начина, по който човек преработва информация.

От язва и хипертония например по-често боледуват тези, които проявяват нетърпимост към грешките на околните, които стриктно се придържат към своите принципи и възгледи, както и тези които постоянно са настроени мрачно и враждебно към света.

Когато човек е оплетен в анализ на собствените си недостатъци и е неуверен в себе си, по-често се поддава на болежки като мигрена, аритмия или астма. И за да се отърве от тези заболявания, човек трябва да промени ако не характера си, то поне отношението към околния свят.

За тази цел музиката е най-достъпното лекарство.

1.Музикотерапия – дефиниция

Музикотерапията е умелото използване на музика и музикални инструменти с цел поддържане и възстановяване на физическото, емоционалното и духовното здраве.

Музикотерапията е подход, в който музиката се употребява за немузикални цели. Намира приложение в соматичната медицина, кинезитерапията и особено и най-вече в психологическата работа.

Музикотерапията е една добре развита здравна професия, при която различни, основани на музиката методи се използват за да отговорят на специфични индивидуални потребности, при различни заболявания, дисфункции и специални нужди.

2.История и развитие на Музикотерапията

Музикотерапия – средство за справяне със стреса и облекчаване на болката.Още от древността музиката се е използвала като средство за овладяване силата на природата, за смекчаване гнева на божествата и лекуване на болестите.

Първите писмени сведения относно приложението на музикотерапията с лечебна цел са открити в стари египетски папируси, а възникването на първите теории за музикотерапия е свързано с разцвета на гръцката антична култура.

Платон разглежда музиката като средство за възпитание на душата.

Аристотел разработва тезата за катарзисното действие на музиката и смята, че чистата музика /т.е. ритъмът и мелодията имат трайно въздействие върху характера и душата/.

В древния Рим са познавали успокояващото и възбуждащо действие на музиката за оздравяване на лошото и подтиснатото настроение и за овладяване на гнева и омразата.

През Ренесанса се е препоръчвало като лечебно средство при меланхолия активното музициране на китара, лира, а също така и пеенето.

“Музиката лекува душата и тялото”– този надпис може да се прочете върху някои италиански инструменти от епохата на Ренесанса.

Китайските лечители също вярвали, че музиката има власт над болестта и предписвали “музикални рецепти”, насочени към един или друг орган.

През 18 ти век музикотерапията е утвърден метод за лечение на афективните разстройства. До втората половина на 19-и век, когато настъпва отлив, следствие от нарастващия престиж на фармакологията и широко разпространения монопол на психоанализата.

Музикотерапията преживява истински разцвет след Втората световна война, който води до създаването на голямо разнообразие от школи и насоки в развитието й. Основите на съвременната музикотерапия са поставени от музиканти.

3.Факти за Музикотерапията

Тя е приложима за най-различни здравни проблеми, свързани с психични разстройства, физически увреждания, сетивни увреждания, умствени увреждания, зависими от наркотици, междуличностни проблеми и застаряването на населението.

Тя може да се използва за подобряване на обучението, изграждане на самочувствие, намаляване на стреса и да улесни много други, свързани със здравето дейности.

Тя може да се използва за да помогне на умствено и физически недъгавите хора да изразят себе си.

Тя може да стимулира интровертните пациенти да станат по-общителни.

Тя може да изкара шизофреничните и аутистичните пациенти извън техния изолиран свят.

Днес международна асоциация разработва и пуска в производство музикални “лекарства”. Забъркват ги специалисти по музикотерапия. Те правят специални комбинации с изпълнения, съчетават инструментални мотиви,които борят безсънието и депресията, разсейват неврозата, помагат за по-бързо възстановяване, облекчават страданията при тежки, нелечими заболявания.

Все повече хора търсят спасение в този алтернативен метод. Според специалистите ритъмът лекува. Той е “сърцето” на всяка музика и ни въздейства, като налага “здравословни” вибрации на всеки орган. В природата всичко им се подчинява. В това отношение и човешкият организъм не прави изключение.

Всеки орган в нашето тяло вибрира по свой начин и енергията на този ритъм съвпада с определени звуци на музикални инструменти. А когато работата му се наруши, той променя своя ритъм, честотата и силата на своите вибрации.

Болното сърце е най-яркият пример за това. И за да се възстанови, на помощ идва музиката. Можем да включим в работа лечебната мощ на определен инструмент, от чиито вибрации душата има нужда и така постепенно тя влиза в синхрон.

Музиката действа на психиката и емоциите и така лесно пренася човек от едно състояние в друго.

4.Инструментална медицина

Цигулката активизира дейността на тънките черва.

Пианото облекчава напрежението в стомаха и черния дроб.

Барабанът повишава имунитета.

Китарата подобрява функционирането на сърцето.

Саксофонът стимулира работата на бъбреците.

Арфата подобрява дишането при астма или бронхит.

Тромпетът подобрява работата на панкреаса.

Флейтата възстановява функциите на черния дроб.

Музиката – различната терапия

Доказаната сила на звуковите вълни се прилагат в болничните стаи като средство за облекчаване на болката, страха и депресиите на пациентите.

Сеансите с релаксираща музика се отразяват благотворно на пациентите с рак и на децата , страдащи от проблеми с концентрацията.

Няколко минути в компанията на успокояваща музика и веднага се наблюдава редуциране на кръвното налягане, понижаване на сърдечния пулс и напрежението в мускулите.

Учени, занимаващи се със заболяването инсомния (безсъние), се натъкнали на друга интересна закономерност. Пациентите, които преди да отидат в леглата си, слушали григорианска музика, се унасяли по-лесно в сън, а на сутринта споделяли, че се чувстват изключително свежи. Сякаш са спали поне 3 часа повече.

Музикотерапия – средство за справяне със стреса и облекчаване на болкатаОсобено благотворно музиката влияе на децата. Мелодичните звуци, които малчуганите чуват, произвежда специфичен вид енергия. Тя презарежда мозъка и развива допълнително някои негови области.

Изследванията за ефекта от музикотерапията върху възрастни хора също са доста любопитни. Група американски учени доказали, че участието в музикални събития (било то кръжоци по музика или просто посещение на концерт) понижава стреса, чувството на самота и ето истинската изненада – при участниците се регистрира увеличаване на производството на човешкия хормон на растежа. Той от своя страна спомага да се неутрализират частично някои аспекти на стареенето като намалената сексуалност, загубата на мускулна маса, остеопорозата, бръчките.

Знаете ли, че:

1.Докато слушате музика, сърдечния ритъм и дишането копира ритъма на музикалното произведение.

2. Не бива да давате на малки деца да слушат музика със слушалки. Нашите уши по природа са приспособени към разпръснат звук. От еднопосочно концентриран звук незрелия мозък може да получи акустична травма.

3. Класическата музика пренаталните психолози наричат „Училище за емоции“.

4. Музиката може да се намали социалната изолация и оттегляне.

5. Музиката може да намали тревожността и агресивно поведение.

6. Музиката може да облекчи чувството на болка, депресия или скука.

7.Музиката може да подобри самочувствието.

8. Музиката може да улесни самостоятелното изразяване.

9. Музиката може да помогне за поддържане на умствените способности.

10. Музиката може да поддържа физическото функциониране на организма.

11. Музиката може да предизвика физиологични реакции като ускоряване на дишането и биенето на сърцето , повишаване на кръвното налягане и стабилизиране на нивата на хормоните.

12. Музиката може да допринесе за възстановяването на увредено зрение вследствие на инсулт.

От музикотерапия се повлияват благоприятно също така още:

– хронични болни и соматично изтощени хора;

– при депресии;

– психични разстройства;

– хипохондрия;

– разнообразни функционални нарушения;

– главоболие;

– личностни и емоционални отклонения;

– при задръжка в психичното развитие на дете и пр.;

Музикотерапията се използва при лечение на депресии, психопатии, при бременност, при увреждане на слуха, табакизмът също се лекува с музикотерапия, също така и при фамилни проблеми, използва се и в условията на затворническата изолация, при хоспитализация и др.

Музикална аптека

Симптоми:

„Не искам“,

„Няма“,

„Махай се, ти си лош“,

„Мамо, страх ме е …“

Лечение:

„Лебедово езеро“ – Чайковски

„Лунна Светлина“ – Клод Дебюси

„Малка нощна музика“, серенада №2 – Моцарт

„Умиращият лебед“ – Сен-Санс

Шуберт, Шуман, Хайдн, Лист

Симптоми: „Боли ме глава“

Лечение: „Пролетна песен“ – Менделсон Джордж Гершуин

Симптоми: „Боли ме корем“

Лечение: „Валс на цветята“ – Чайковски

Симптоми: „Боли, боли, боли“

Лечение: Аналгетиците в света на звуците – Бах, Хендел

Симптоми: „Не мога да заспя“

Лечение: „Пер Гинт“ – Брамс

Симптоми: „Тъжен/Тъжна съм“

Лечение: Валсове от балетите на Чайковски „Пролет“; от Четирите Сезона – Вивалди

Симптоми: „Боли ме гърло“

Лечение: Водеща роля в борбата срещу простудни и инфекциозни заболявания играе тембъра на духовите инструменти

През целия живот, без всякакви допълнителни поводи или случаи – Моцарт!

Насладете се на ползите!

Музикотерапия – средство за справяне със стреса и облекчаване на болкатаОт хилядолетия музиката се използва като лечебен метод – за тялото и … душата. На Изток от векове ползват мантрите, а на Запад става все по-модерна т. нар. музикотерапия.

Още няколко хилядолетия преди Христа, считания за основоположник на всички съвременни науки Хермес Трисмегист е можел с музика да вдъхновява хората и да събужда Доброто в тях.

Питагор е учил учениците си да слушат „хармонията на сферите”, а по българските земи е ходил и лекувал с музика Орфей – укротявал е зверове (вътрешни и външни), посвещавал е в тайните на Всемира. В по-ново време у нас е дадена лечебната медитация с движение – паневритмия.

Малко мисли за размисъл:

„Който пее, зло не мисли” – гласи българската поговорка и затова българският народ от столетия пее и свири и то при всички условия.

А Мъдрецът ни напомня: „Музиката от най-стари времена се прилага като метод за трансформиране на енергиите и за лекуване. Пеенето е зов на човешката душа към природата. Като отзивчива тя изпраща своите разумни, съграждащи сили към човека да му помагат по-скоро да оздравее. Който знае да пее както трябва, той може да лекува и себе си, и ближните си. С различна музика се лекуват различни болести….”.“В бъдеще лекарите ще лекуват с музика и песни“.

Следващият път, когато почувствате, че стресът и напрежението ви смазват, не бързайте да се втурвате към хладилника, за да търсите спасение там. Вместо това пуснете си малко от любимата музика, отпуснете се и съвсем скоро ще почувствате прилив на добро настроение и оптимизъм!

Обади се